Witryna cukiernicza – jaką wybrać?

W branży cukierniczej liczą się dwie rzeczy – talent do wypieków i umiejętność ich sprzedaży. Talent trudno kupić, ale odpowiednia ekspozycja tortów czy ciast to przynajmniej połowa sukcesu w sprzedaży. Taką ekspozycję zapewnia witryna cukiernicza.
1. Czym jest witryna cukiernicza?
2. Jaką witrynę cukierniczą dobrać w zależności od wielkości pomieszczenia?
3. Czym się kierować przy zakupie witryny cukierniczej?
4. Jak rozpoznać, że witryna cukiernicza jest wysokiej jakości?
Czym jest witryna cukiernicza?
Witryna cukiernicza to jeden z rodzajów witryny chłodniczej – urządzenia przeznaczonego branży gastronomicznej, które chłodzi produkty, jednocześnie eksponując je wchodzącemu do lokalu klientowi. Temperatura wewnątrz witryny chłodniczej wynosi o 0 do 15 stopni. Można też spotkać się z witrynami mroźniczymi, które zamrażają produkty w temperaturze o -14 do -28 stopni – w branży cukierniczej takie urządzenia raczej nie są potrzebne. Z drugiej strony mamy oczywiście witryny niechłodnicze albo takie, które wręcz podgrzewają produkty. Te ostatnie idealnie nadają się do trzymania w wysokiej temperaturze wszelkiej maści wypieków, takich jak drożdżówki czy pizze.
Najważniejszą funkcją witryny cukierniczej, obok przechowywania produktów, jest właśnie pokazanie klientowi produktów w atrakcyjnej formie, zachęcającej do kupna danego tortu czy innej słodkości. W branży cukierniczej jest to szczególnie istotne, dlatego walory ekspozycyjne powinny być decydujące przy zakupie witryny, zaraz obok energooszczędności oraz wymiarów tego urządzenia.
Jaką witrynę cukierniczą dobrać w zależności od wielkości pomieszczenia?
Ponieważ w biznesie cukierniczym niezwykle ważne jest dobre pierwsze wrażenie, jakie zrobi na kliencie nasz lokal i produkty, powinniśmy zadbać o minimalizm. Witryna cukiernicza nie powinna zajmować większości dostępnej przestrzeni, aby klienta nie przytłoczyć. W małym lokalu lepiej sprawdzą się niewielkich rozmiarów urządzenia z płaską szybą z próbką wypieków, niż wielkie chłodziarki wyładowane asortymentem po brzegi. Witryna cukiernicza nie służy przecież do magazynowania produktów, ale do ich sprzedawania!
Niebagatelny jest też design witryny. W efektownych urządzeniach o ciekawych kształtach znacznie lepiej będą się prezentowały nasze wypieki, niż w zwykłej chłodziarce. Zwróćmy uwagę na kolor witryny i sposób ekspozycji – na rynku jest bardzo dużo różnych modeli witryn cukierniczych, od najprostszych „pudeł” po takie z giętą szybą lub panoramicznym przeszkleniem z 5 stron. Niektóre urządzenia same w sobie są małymi dziełami sztuki, a klient oglądający produkty w takiej gablocie poczuje się, jakby znalazł się w ekskluzywnym lokalu jubilerskim.
Czym się kierować przy zakupie witryny cukierniczej?
– Energooszczędność. Witryna jest urządzeniem pracującym przez większą część doby, dlatego warto, by było to urządzenie nie wykorzystujące zbyt dużo energii.
– Producent. Postawmy na sprawdzoną firmę, której produkt daje pewność trwania przez wiele lat. Szczególnie włoscy producenci od lat prezentują najwyższej jakości modele witryn cukierniczych. Z kolei zakup u zaufanego pośrednika to także często gwarancja niezawodnego i szybkiego serwisu.
– Emisja hałasu. Z reguły nowsze urządzenia cechują się cichszym działaniem, nie jest to jednak regułą. Warto zawsze sprawdzać, jak głośno działa urządzenie, bo nadmierny hałas utrudnia codzienną pracę i tworzy nieprzyjemną atmosferę w lokalu.
– Oświetlenie. W witrynach cukierniczych pełni ono kluczową rolę, bo odpowiednio oświetlony ciepłą barwą produkt silniej trafi do zmysłów klienta. Oczywiście musi to być energooszczędne oświetlenie LED, aby zapewnić niższe koszty użytkowania.
– System obiegu powietrza i pochłaniania wilgoci. Wysokiej jakości witryny cukiernicze zapewniają odpowiednie funkcje, dzięki którym w urządzeniu panuje stała temperatura w każdym jego zakamarku. Ponadto istotne jest, aby szyba witryny nie ulegała parowaniu.
– Elektryczny panel sterowania. Taki panel pozwala na dokładne i wygodne dostosowanie temperatury panującej wewnątrz witryny, a także innych ustawień.
– Obudowa. Dobrze, aby witryna była wykonana ze stali nierdzewnej. Dodatki innych elementów, jak np. naturalnego drewna, nadają temu urządzeniu wyjątkową, luksusową estetykę.
Jak rozpoznać, że witryna cukiernicza jest wysokiej jakości?
Kilka elementów wyróżnia witryny wysokiej jakości od gorszych urządzeń, które grożą szybą awarią bądź zepsuciem walorów smakowych umieszczanego wewnątrz jedzenia. Warto, aby kupowana witryna posiadała jeden lub więcej przedstawionych poniżej elementów:
– Technologia wentylowanego ciepła. Zapewnia ona sprawny obieg powietrza, co ma duży wpływ na jakość jedzenia.
– Uszczelki. Niezwykle ważne jest, aby witryna była szczelna i zapewniała odpowiednią izolację.
– Hartowane szkło. To gwarancja wytrzymałości konstrukcji, bardzo ważna w biznesie gastronomicznym.
– Oświetlenie LED. Niezbędne nie tylko ze względu na energooszczędność, ale też wysoki poziom estetyki.
Czy warto zakupić droższą witrynę o wyższej jakości wykonania? Zdecydowanie tak! Taka inwestycja szybko się zwróci – w rachunkach za prąd, ale także w zadowoleniu i chętniej wydawanych pieniądzach klientów.
undefined