Gastronomiczny opiekacz do zapiekanek – jak wybrać najlepszy?
Opiekacze do zapiekanek to bardzo przydatne w profesjonalnej kuchni urządzenia. Mogą spełniać wiele zróżnicowanych funkcji. Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, wybierając opiekacz do zapiekanek? Jak wybrać urządzenie, które posłuży przez lata?
W gastronomi niezwykle ważne są nie tylko umiejętności, ale i odpowiednie wyposażenie. Nowoczesny, dobrze dopasowany do potrzeb sprzęt, nie tylko ułatwia i usprawnia wykonywanie obowiązków, ale i ma wpływ na smak potraw. Każdy, kto prowadzi własny lokal gastronomiczny, doskonale wie, że świetne wyposażenie kuchni ma naprawdę ogromne znaczenie. Dotyczy to zarówno dużych restauracji, jak i niezwykle popularnych w ostatnim czasie food trucków oraz innych mniejszych lokali. W przypadku tych drugich należy poświęcić szczególnie sporo uwagi, by dopasować odpowiednie urządzenia. Nie mogą w końcu zajmować zbyt dużo miejsca, ale powinny jednak zapewniać jak największą funkcjonalność. Podstawą takiego wyposażenia jest zwykle klasyczny opiekacz do zapiekanek. Pozwala na szybkie podgrzanie dań, ale także na upieczenie ich od podstaw. Sprawdźmy, jak wybrać dobrej jakość opiekacz.
Opiekacz do zapiekanek — kiedy się przyda?
Opiekacz do zapiekanek to właściwie podstawa wyposażenia każdej małej gastronomii. Jest on po prostu urządzeniem bardzo praktycznym. Zajmuje znacznie mniej miejsca niż klasyczny piec, a jednocześnie umożliwia pieczenie nawet w 500 stopniach. Bez najmniejszego problemu zapieczemy w nim więc nie tylko zapiekanki oraz kanapki. Z powodzeniem w piecu takim upieczemy na przykład doskonałą pizzę, różnego rodzaju pieczywo, a także wiele innych dań. Tym samym stwierdzić można, że jest to sprzęt zapewniający ogromną funkcjonalność. Opiekacz do zapiekanek to urządzenie o niewielkich gabarytach, dlatego też świetnie zda egzamin nawet w ciasnym food trucku.
Opiekacz do zapiekanek — jakie parametry są ważne?
Kiedy decydujemy się kupić opiekacz do zapiekanek, powinniśmy wziąć przy tym pod uwagę kilka czynników. Bardzo ważna jest na przykład wielkość urządzenia. W sklepach dostępne są opiekacze w wielu rozmiarach. Różnią się one między sobą przede wszystkim ilością komór. Warto sięgnąć po opiekacze dwu lub trzykomorowe, kiedy szukamy urządzenia, w którym przyrządzimy kilka dań jednocześnie. Jednokomorowy piecyk natomiast to strzał w dziesiątkę, jeśli potrzebujemy jedynie raz na jakiś czas coś podgrzać.
Kolejną rzeczą są parametry techniczne. Najważniejszym z nich jest oczywiście moc urządzenia. Im większa, tym bardziej wydajny będzie opiekacz. Warto sprawdzić też, czy sprzęt wyposażony jest w termostat, który pozwoli nam trzymać optymalną temperaturę wewnątrz.