Liczne właściwości zdrowotne przekonują wiele osób do picia zielonej herbaty matcha. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie, dzięki czemu w kilka minut możesz cieszyć się jej niepowtarzalnym smakiem. Do przyrządzenia tego napoju potrzebne są specjalne akcesoria, ale jeśli ich nie posiadasz, to też poradzisz sobie z zaparzeniem herbaty. W artykule wyjaśniamy, co należy zrobić, by smak napoju był jak najlepszy.

Ta japońska herbata powstaje na specjalnych uprawach, które są zacieniane konstrukcjami wykonanymi z bambusa. Dzięki temu zostaje ograniczony dostęp światła, co sprawia, że liście herbaty mają świetne właściwości. Zmniejsza ona ryzyko zachorowania na cukrzycę, nadciśnienie tętnicze oraz schorzenia serca. Najwięcej witamin i antyoksydantów znajduje się na dnie herbaty w postaci osadu, dlatego warto ją pić do końca. Matcha to drobny proszek, który należy rozpuścić w wodzie. Aby na dłużej zatrzymać wartości herbaty, trzeba ją przechowywać w szczelnym opakowaniu w chłodnym miejscu.

Tradycyjny sposób na przygotowanie herbaty

Istnieje kilka sposób na przygotowanie pysznej herbaty matcha, ale najczęściej praktykowana jest tradycyjna metoda. Przestrzegając wszystkich japońskich zasad, przyrządzenie napoju trwałoby godzinę, jednak w domu zazwyczaj zajmuje to tylko kilka minut. Pracownik sklepu ze zdrową żywnością Batom wyjaśnia: "Kluczowa jest temperatura wody wykorzystywanej do przygotowania herbaty matcha. Powinna być ona świeża i mieć nie więcej niż 80°C. Bardzo istotne są również akcesoria do parzenia napoju, wśród których znajdują się okrągła czarka służąca do rozmieszania proszku, bambusowa miarka do odmierzenia oraz bambusowa miotełka do wymieszania herbaty z wodą. Wszystkie produkty mają swoje fachowe nazwy: chawan, chasaku oraz chasen".

Aby przygotować herbatę tradycyjną metodą, wystarczy wsypać dwie łyżeczki do czarki, zalać 100 ml wody, a następnie dokładnie wymieszać do momentu, aż powstanie gęsta piana. Jeśli preferujesz słabszy napój, możesz dolać więcej wody. Jeżeli nie posiadasz specjalnych akcesoriów do przygotowania herbaty, użyj produktów, które masz w domu, np. małej miski lub zwykłej filiżanki.

Inne metody przyrządzania napoju

Metod na przyrządzenie tego pysznego napoju jest kilka. Szybkim i prostym sposobem na przygotowanie herbaty okazuje się użycie spieniacza do mleka. W tym celu wystarczy wsypać łyżeczkę proszku do kubka, wlać niewielką ilość wody, po czym całość wymieszać elektrycznym spieniaczem przeznaczonym do mleka. Tak przyrządzona matcha bio również ma właściwości zdrowotne, dlatego sposób na jej przyrządzenie zależy wyłącznie od Ciebie. Ciekawą propozycję stanowi również przygotowanie herbaty w shakerze. Wsyp do niego porcję proszku, a następnie energicznie wstrząśnij. W ten sposób można zrobić napój zarówno na ciepło, jak i na zimno.