Spożywanie wina naturalnego to z pewnością olbrzymia przyjemność dla osób, które cenią sobie wyjątkowy, naturalny smak i jakość.

Trzeba jednak pamiętać, że owa „naturalność” nie bierze się znikąd i jest często wynikiem wprowadzenia wielu kontroli i to na każdym etapie produkcji tego wyjątkowego alkoholu. To z kolei oznacza konieczność zachowania pewnych procedur, których przestrzeganie wiąże się z określonymi kosztami.

 

Wino naturalne a jego cena

Biorąc pod uwagę analizę cenową francuskiego wina naturalnego, warto na samym początku wziąć pod uwagę specyfikę jego wytwarzania. Owszem, proces produkcji i rozlewania wina wiąże się z nieco większymi kosztami, ale jednocześnie staje się on we Francji dość pospolity. Faktem jest, że wina naturalne były dosyć drogie (w porównaniu do win standardowych), ale sytuacja ta miała miejsce wówczas, gdy na rynku istniało tylko kilka w pełni naturalnych wyrobów winiarskich. Dziś, gdy liczba win produkowanych „w zgodzie z naturą” jest coraz większa, ceny produktu finalnego również spadają. Na chwilę obecną szacuje się, że liczba gatunków francuskich win naturalnych oscyluje wokół setki.

 

Koszty wytworzenia

Nie da się zaprzeczyć, że koszty wytwarzania naturalnych win francuskich są nieco wyższe niż analogiczne wydatki przyjęte dla win standardowych. Do produkcji alkoholu wykorzystuje się jedynie najlepsze grona, w których – bez zastosowania substancji chemicznie czynnych – proces fermentacji może odbyć się szybko i sprawnie. Należy jednak przyjąć, że większość naturalnych winiarni nie korzysta ze sztucznych substancji stymulujących proces dorastania wina. Oszczędność na chemicznych dodatkach to pokaźny zysk dla wytwórców. I choć produkują oni wina dla mniejszego grona odbiorców, to i tak ich zyski są bardzo wysokie.

 

Reasumując, produkcja win naturalnych wiąże się z pewnymi wydatkami, ale są one skompensowane przez dość duże oszczędności produkcyjne. I właśnie dlatego ostateczna cena wina naturalnego pochodzenia na polskim rynku, jest praktycznie taka sama jak cena wina produkowanego metodami tradycyjnymi.