Główna, Poradniki

Bombilla do yerba mate – co warto o niej wiedzieć?

Bombilla do yerba mate - co warto o niej wiedzieć?

Bombilla jest nieodzownym elementem wyposażenia każdego miłośnika yerba mate – tuż obok matero. Nie dość, że ułatwia picie, to jest pomocna w filtrowaniu drobnego suszu yerby. Co warto o niej jeszcze wiedzieć i czym się kierować przy jej wyborze? Sprawdźmy. 

1. Bombilla do yerba mate – co warto o niej wiedzieć?
2. Jakie są zalety picia yerba mate?
3. Bombilla wykonana ze stali nierdzewnej czy bambusowa – jakie są jej rodzaje?

Bombilla do yerba mate – co warto o niej wiedzieć?

Wbrew temu, co sądzą niektórzy początkujący amatorzy picia yerba mate, bombilla nie jest zaparzaczem. Mimo że przypomina łyżkę do herbaty, to także nią nie jest. Jej rolą jest ułatwienie picia yerby, a dokładniej – filtracja jakże drobnego suszu. Można śmiało ją porównać do słomki do napojów (specjalna rurka zakończona sitkiem) – i taką też funkcję ona spełnia. Warto wiedzieć, że wyróżniamy wiele rodzajów bombilli. To, na jaki się zdecydujemy jest uzależnione od naszych indywidualnych preferencji.

Jakie są zalety picia yerba mate?

Dzień bez kawy to dla wielu osób dzień stracony. Warto jednak wiedzieć o tym, że wysoką zawartością kofeiny może poszczycić się nie tylko ten brunatny napój. Yerba mate również jest w nią bogata. Może jej poziom nie jest tak wysoki jak w kawie, jednak jej przewaga objawia się w tym, że wolniej się uwalnia. To oznacza, że nie poczujemy charakterystycznego „zjazdu” jak po np. espresso czy americano. Warto też wiedzieć, że w liściach yerba mate znajdziemy inne substancje takie jak m.in. teobremina czy teofilina, które subtelnie wpływają na działanie układu nerwowego, poprawiając przepływ krwi do mózgu.

Co jeszcze znajdziemy w naparze z yerby? Moc witamin, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. W praktyce mowa o takich jak np. witaminy z grupy A, B, C czy E. Regularne picie yerba mate z drobno ciętego suszu pozwala oznacza również dostarczenie do organizmu substancji takich jak np. cynk, fosfor, potas czy wapń.

Miłośnicy yerby doceniają również jej walory smakowe. Choć w pierwszych dniach może ona wydawać się gorzka i cierpka, to po przyzwyczajeniu się do jej aromatu można delektować się naturą w czystej postaci. Niektórzy twierdzą, że w smaku przypomina zieloną herbatę. Nie bez znaczenia pozostaje także fakt, że napar można wzbogacić o inne dodatki. Częstą praktyką jest dodawanie odrobiny naturalnego słodzika – miodu – czy też zioła lub owoce.

Bombilla wykonana ze stali nierdzewnej czy bambusowa – jakie są jej rodzaje?

Wyróżniamy bombille wykonane z różnych materiałów. Wśród nich wyróżniamy m.in. bambus. Tutaj jednak nie możemy liczyć na trwałość słomki do yerby, jak również liczyć się z gniciem podczas wilgoci. Kolejna, to wykonana z drewna Palo Santo, które dzięki swojemu eterycznemu aromatowi może pozytywnie wpłynąć na smak naparu.

Bardzo dużą popularnością cieszy się bombilla srebrna. Można o niej śmiało powiedzieć, że stanowi synonim elegancji. Ponadto wyróżniają je właściwości bakteriobójcze.

Wykonana ze stali nierdzewnej bombilla jest nie mniej popularna. Ta mieszanka żelaza, węgla, niklu i chromu jest odporna na korozję, jak również działanie wysokich temperatur. Możemy także liczyć na jej ogromną wytrzymałość.

Do wyboru mamy także stal niklowaną (bombilla niklowana). Wykonane z niej bombille są tanie i dość powszechne. Kolejna propozycja, to alpaka – zwana także jako nowe srebro, albo chińskie srebro. Jest odporna na korozję, jak również bardzo wytrzymała.

Wybór bombilli nie powinien być przypadkowy. Należy wziąć pod uwagę wiele czynników, które będą miały wpływ na jakość picia yerby, a tym samym, na nasz komfort. Wiele rodzajów znajdziemy w sklepie internetowym www.matemundo.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *